Stichting OpenUitgeverij is een niet-commerciële onderneming. Zij heeft niet het doel om winst te maken, maar mag ook geen schulden aangaan. Hierdoor wordt het maken van verlies ook uitgesloten. Ons eerste statutaire doel is het stimuleren en faciliteren van initiatieven met betrekking tot het uitgeven van eigen werk.
In de “normale” uitgeefwereld geef je een uitgeverij, voor een bepaalde of onbepaalde tijd, het exclusieve recht om jouw werk in de markt te zetten. Daar moeten ze ook werk voor doen: denk daarbij aan de selectie, hoofdredactie, woordredactie, vormgeving, de eindredactie, het (laten) drukken, ISBN-nummer en metadata doorgeven, de vaste boekenprijs bepalen, het aanbieden aan boekhandels en promotie van jouw werk.
Geef je je eigen werk uit, dan doe je al die zaken zelf. Toch krijgen, vooral debuterende schrijvers, meer opties aangeboden. Uitgeverijen die de schrijver zelf laten betalen voor alle stappen in het proces. Of vooraf een vast bedrag per verkocht boek afspreken. Natuurlijk gaat het altijd over geld. Een boek uitgeven kost geld, al was het alleen maar jouw eigen tijd.
Laten we duidelijk zijn: Stichting OpenUitgeverij betaalt jou niets voor het schrijven van een boek en gaat alle genoemde stappen niet zelf betalen. Wat we wel doen, is je ondersteunen in het hele proces. Voor die ondersteuning rekenen wij niets, maar het werk moet natuurlijk wel worden gedaan.
Hoe komt de financiering van een boek bij ons dan tot stand? Jij hebt een manuscript geschreven en er is iemand of een organisatie die in jouw werk gelooft; laten we die voor het gemak “de geldschieter” noemen.
De geldschieter betaalt de verschillende mensen die met jouw werk aan de slag gaan, en wordt “eigenaar” van de fysieke boeken die worden gedrukt.
Ondanks dat jij niet de zak geld hebt meegenomen, is het wel zo eerlijk dat jij wordt betaald per verkocht exemplaar, de “royalty’s”. Wij kiezen ervoor om de maakkosten (tot het drukken) over de eerste oplage van het fysieke aantal boeken keer twee te spreiden, omdat we ervan uitgaan dat digitale exemplaren in een gelijkwaardige hoeveelheid worden verkocht. Dit betekent voor de geldschieter dat als alle fysieke exemplaren zijn verkocht, de helft van de maakkosten en alle drukkosten zijn “terugverdiend”.
Met deze gegevens bepalen we de eerste verkoopprijs. Boven op de maakkosten zitten een aantal marges: de royalty’s en de boekhandelskorting. In Nederland ontvangen boekhandels 42% (en NBD Biblion 43%) korting bij de aankoop van een boek. Dus dat bedrag zal bovenop de maakkosten moeten komen om het boek zonder verlies te verkopen.
Wij vinden dat als jij zelf het boek zelf verkoopt jij die boekhandelskorting mag houden. Jij “koopt” het exemplaar met korting van jouw geldschieter, en verkoopt het aan een lezer. Natuurlijk krijg je daarbovenop ook jouw royalty’s.
Wanneer het voor de auteur nog interessanter wordt, is het moment dat we voorbij de eerste oplage keer twee zijn. Normaal krijgt een auteur een vast percentage over de verkoopprijs. Wij spreken met jou en de geldschieter iets anders af. Het gedeelte wat eerder was bedoeld om de investering van de geldschieter terug te krijgen, wordt vanaf dat moment ook tussen jou en de geldschieter verdeeld; de maakkosten zijn immers terugverdiend.
In het hele verhaal hierboven zie je dat Stichting OpenUitgeverij geen euro ontvangt. Tenzij de stichting ook tegen 42% boekhandelskorting boeken gaat verkopen.
Wat ontvangt Stichting OpenUitgeverij door jou te helpen?
Wanneer jouw boeken in de bibliotheek terechtkomen ontvang jij “leenrechten” rechtstreeks van de stichtingen die dat geld verdelen. Wij als uitgever ontvangen ook een vergoeding. Zou je zelf je boek uitgeven, dan is dit wat je extra ontvangt (mits je boek in de bibliotheek komt te liggen en wordt uitgeleend natuurlijk…)
Zit je verder nog aan ons vast? Ja. Wij willen dat de eerste geldschieter ook de mogelijkheid krijgt om een nieuwe druk uit te geven; deze heeft tenslotte ook het eerste risico genomen. Ook spreken we af dat de boeken die aan bibliotheken worden geleverd via ons worden verkocht; al houden we aan die verkoop zelf niets over. Wil je hetzelfde materiaal in een andere vorm uitgeven? Denk bijvoorbeeld aan een audioboek; ook dan mag de geldschieter daarin meedelen.